Vulling of Voeding?

Wij verdelen voedingsmiddelen onder in twee categorieen:
1. Voeding
2. Vulling

Voeding wil zeggen: voedingsmiddelen waarmee je het lichaam, de cellen en de spieren voedt. Dit zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen. Denk aan aardappelen, rijst, quinoa, groenten, vlees, rauwe noten, avocado, vruchten, vis, haverjbrinta, peulvruchten, etc. Hiermee geef je het lichaam ook genoeg energie om optimaal te kunnen functioneren.
Vulling wil zeggen: voedingsmiddelen waarmee je het lichaam vult. Dit zijn voedingsmiddelen die niet rijk zijn aan vitamines en mineralen. Hier heeft het lichaam niks aan, het zijn lege calorieen. Denk aan frisdranken, snoep, chocola, sauzen zoals frietsaus, ketjap etc. Geef je lichaam wat het nodig heeft en integreer de voedingsmiddelen waarmee je het lichaam voedt zoveel mogelijk in je voedingspatroon.
80%-20% REGELING De 80%-20% regeling kan op veel dingen van toepassing zijn, maar wij gebruiken deze regeling veelal op het voedingspatroon van klanten. Het geeft namelijk een houvast en je bent goed met je gezondheid bezig zodra je deze regeling hanteert. 80%-20% regeling = 80% van je voedingspatroon is voeding en 20% van je
voedingspatroon is vulling.
Dit geeft ten eerste, zoals al aangegeven, een stukje houvast en ten tweede geeft het je de ruimte om ook wat ‘minder gezonde’ voedingsmiddelen te consumeren. Een voedingspatroon waarbij deze regeling wordt gehanteerd is zonder meer een gezond voedingspatroon.

Een voorbeeld van een maaltijd in een voedingspatroon waarbij de 80%-20% regeling wordt gehanteerd is
: • 150 krieltjes
• 20 gram ketchupjfrietsaus
• 120 gram kogelbiefstuk
• 150 gram broccoli

OF

• 150 gram bulgur
• 150 gram wokgroenten

• 20 gram ketjap zoet

• 140 gram kipfilet

Reactie schrijven

Commentaren: 0